042 633 61 96 kontakt@bislcc.pl pn - pt: 9:00 - 18:00, sob: kontakt telefoniczny w godz. 10-14.00

Wizy do Chin

chiny

Wymagania:

  • Paszport ważny minimum 6 miesięcy od daty złożenia wniosku, zawierający przynajmniej 6 wolnych stron
  • Wypełniony i podpisany wniosek wizowy (do ściągnięcia na dole strony)
  • 1 kolorowa fotografia paszportowa (3,5 x 4,5 cm), bez nakrycia głowy, jasne tło, twarz zwrócona na wprost
  • Kopia rezerwacji biletu lotniczego
  • Kopia rezerwacji hotelowej
  • Ksero paszportu (strony ze zdjęciem)

Opłata wizowa:

  • Tryb zwykły (7 dni oczekiwania)  - 400 zł
  • Tryb ekspresowy (4 dni oczekiwania) - 800 zł

Złożenie i odbiór:

Wszystkie wypełnione dokumenty należy nam dostarczyć najpóźniej do wtorku do godz. 14:00. W trybie zwykłym paszporty są do odebrania w kolejny piątek. Prosimy o wcześniejszy kontakt telefoniczny.

Tryb ekspresowy wizowania możliwy jest z poniedziałku na czwartek. W takim wypadku dokumenty należy doręczyć do biura do czwartku do godz. 14:00. Koszty wizy ekspresowej obejmują również koszt kuriera zawożącego paszporty poza planowanymi dniami wyjazdów.

Wiza do Chin dla obcokrajowca:

  • Obcokrajowiec starający się o wizę musi spełniać wszystkie wymienione wyżej wymagania. Dodatkowo wypełnia drugi wniosek (do ściągnięcia na dole strony),
  • Kserokopia karty pobytu w Polsce, lub kserokopia rejestracji obywatela UE na terenie Polski, lub ksero wizy pracowniczej (w przypadku cudzoziemców),
  • Oryginał karty pobytu lub rejestracji obywatela UE na terenie Polski tylko do wglądu (w przypadku cudzoziemców)
  • Cena wizy dla obcokrajowca: 7 dni oczekiwania - 420 zł, brak terminów ekspresowych.

DODATKOWE INFORMACJE:

UWAGA! Od 2015 roku wizy turystyczne nie będą przyznawane osobom, które mają już w paszporcie 2/3 wizy turystyczne. Osoby takie mogą ubiegać się o wizę biznesową (muszą przedstawić zaproszenie ze strony chińskiej).

Wiza biznesowa do Chin uprawnia do dwukrotnego lub wielokrotnego wjazdu na teren Chin w ciągu 6/12 miesięcy.
Do wizy biznesowej wielokrotnej wymagane jest  zaproszenia ze strony chińskiej. Nie wszystkie zaproszenia są akceptowane przez Ambasadę dlatego nie ma gwarancji przyznania wizy biznesowej wielokrotnej po okazaniu firmowego zaproszenia. Pomimo aplikowania o wizę biznesową bez uprzedniej informacji może zostać przyznana wiza turystyczna 2 – krotna.
W przypadku wizy biznesowej (gdy nie posiada się rządowego zaproszenia) można ubiegać się o maksymalnie 2 wjazdy na teren Chin w przeciągu 3-6 miesięcy.

Pobierz Wniosek - Wniosek wizowy - Chiny
Pobierz Wniosek - Dodatkowy wniosek wizowy dla obcokrajowca - Chiny