042 633 61 96 kontakt@bislcc.pl pn - pt: 9:00 - 18:00, sob: kontakt telefoniczny w godz. 10-14.00

Wizy do Chin

chiny

Wymagania:

  • Paszport ważny minimum 6 miesięcy od daty złożenia wniosku, zawierający przynajmniej 6 wolnych stron
  • Wypełniony i podpisany wniosek wizowy (do ściągnięcia na dole strony)
  • 1 kolorowa fotografia paszportowa (3,5 x 4,5 cm), bez nakrycia głowy, jasne tło, twarz zwrócona na wprost
  • Kopia rezerwacji biletu lotniczego
  • Kopia rezerwacji hotelowej
  • Ksero paszportu (strony ze zdjęciem)

Opłata wizowa:

  • Tryb zwykły (7 dni oczekiwania) - 260 zł (opłata konsularna) + 100 zł (pośrednictwo) = 360 zł
  • Tryb ekspresowy - 370 zł (opłata konsularna) + 100 zł (pośrednictwo) = 470 zł + koszt dodatkowego kuriera 150 zł/kurs

Złożenie i odbiór:

Paszporty zawozimy do konsulatu w czwartki rano, dlatego wszystkie dokumenty należy nam dostarczyć najpóźniej do środy godz. 17:00. W trybie zwykłym paszporty są do odebrania w kolejny czwartek po 17:00 lub piątek rano.
Tryb ekspresowy wizowania możliwy jest z poniedziałku na czwartek. W takim wypadku dokumenty należy doręczyć do biura do piątku do 17:00. Do koszów wizy ekspresowej należy doliczyć również koszt kuriera zawożącego paszporty poza planowanymi dniami wyjazdów (dodatkowe 150 zł/kurs).

Wiza do Chin dla obcokrajowca:

  • Obcokrajowiec starający się o wizę musi spełniać wszystkie wymienione wyżej wymagania. Dodatkowo wypełnia drugi wniosek (do ściągnięcia na dole strony),
  • Kserokopia karty pobytu w Polsce, lub kserokopia rejestracji obywatela UE na terenie Polski, lub ksero wizy pracowniczej (w przypadku cudzoziemców),
  • Oryginał karty pobytu lub rejestracji obywatela UE na terenie Polski tylko do wglądu (w przypadku cudzoziemców)
  • Cena wizy dla obcokrajowca: 7 dni oczekiwania - 420 zł, brak terminów ekspresowych.

DODATKOWE INFORMACJE:

UWAGA! Od 2015 roku wizy turystyczne nie będą przyznawane osobom, które mają już w paszporcie 2/3 wizy turystyczne. Osoby takie mogą ubiegać się o wizę biznesową (muszą przedstawić zaproszenie ze strony chińskiej).

Wiza biznesowa do Chin uprawnia do dwukrotnego lub wielokrotnego wjazdu na teren Chin w ciągu 6/12 miesięcy.
Do wizy biznesowej wielokrotnej wymagane jest oryginał rządowego zaproszenia ze strony chińskiej. Nie są akceptowane kserokopie. Nie wszystkie zaproszenia są akceptowane przez Ambasadę dlatego nie ma gwarancji przyznania wizy biznesowej wielokrotnej po okazaniu firmowego zaproszenia. Pomimo aplikowania o wizę biznesową bez uprzedniej informacji może zostać przyznana wiza turystyczna 2 – krotna.
W przypadku wizy biznesowej (gdy nie posiada się rządowego zaproszenia) można ubiegać się o maksymalnie 2 wjazdy na teren Chin w przeciągu 3-6 miesięcy.

Pobierz Wniosek - Wniosek wizowy - Chiny
Pobierz Wniosek - Dodatkowy wniosek wizowy dla obcokrajowca - Chiny